Verordening 2017/1566 - Invoering van tijdelijke autonome handelsmaatregelen voor Oekraïne ter aanvulling van de handelsconcessies uit hoofde van de associatieovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening was geldig van 1 oktober 2017 tot 30 september 2020.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EU) 2017/1566 van het Europees Parlement en de Raad van 13 september 2017 betreffende de invoering van tijdelijke autonome handelsmaatregelen voor Oekraïne ter aanvulling van de handelsconcessies uit hoofde van de associatieovereenkomst

officiële Engelstalige titel

Regulation (EU) 2017/1566 of the European Parliament and of the Council of 13 September 2017 on the introduction of temporary autonomous trade measures for Ukraine supplementing the trade concessions available under the Association Agreement
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2017/1566
Origineel voorstel COM(2016)631 NLEN
Celex-nummer i 32017R1566

3.

Key dates

Document 13-09-2017; datum van ondertekening
Bekendmaking in Publicatieblad 30-09-2017; PB L 254 p. 1-10
Ondertekening 13-09-2017
Inwerkingtreding 01-10-2017; in werking datum publicatie +1 zie art 7
01-10-2017; Toepassing zie art 7
Einde geldigheid 30-09-2020; zie art. 7

4.

Wettekst

30.9.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 254/1

 

VERORDENING (EU) 2017/1566 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 13 september 2017

betreffende de invoering van tijdelijke autonome handelsmaatregelen voor Oekraïne ter aanvulling van de handelsconcessies uit hoofde van de associatieovereenkomst

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en hun lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (2) (de „associatieovereenkomst”), vormt de basis voor de betrekkingen tussen de Unie en Oekraïne. Titel IV van de associatieovereenkomst, die betrekking heeft op handel en daarmee verband houdende aangelegenheden, wordt sinds 1 januari 2016 voorlopig toegepast (3). In de preambule van de associatieovereenkomst hebben de partijen bij de associatieovereenkomst hun wens geuit om de betrekkingen nog uit te breiden en te versterken op ambitieuze en innoverende wijze.

 

(2)

Ter intensivering van de economische en politieke hervormingsinspanningen van Oekraïne en ter ondersteuning en bespoediging van de ontwikkeling van nauwere economische betrekkingen met de Unie is het wenselijk en noodzakelijk de handelsstromen met betrekking tot de invoer van bepaalde landbouwproducten te vergroten en concessies in de vorm van autonome handelsmaatregelen ten aanzien van bepaalde industriële producten te verlenen in overeenstemming met de versnelde afschaffing van de douanerechten op de handel tussen de Unie en Oekraïne.

 

(3)

De Commissie heeft een analyse verricht van de feitelijke criteria voor de keuze van de aan deze verordening te onderwerpen producten, met name van de mogelijke effecten van deze verordening op kleine en middelgrote begunstigden in Oekraïne, en heeft het Europees Parlement en de Raad daarover uitleg verschaft. De bij deze verordening vastgestelde autonome handelsmaatregelen moeten worden verleend voor producten die gunstig zijn in het licht van deze analyse. Deze autonome handelsmaatregelen moeten de vorm aannemen van de volgende preferentiële regelingen: i) nultariefcontingenten voor de landbouwproducten in de bijlagen I en II bij deze verordening, naast de nultariefcontingenten in de associatieovereenkomst, en ii) de volledige afschaffing van invoerrechten („preferentiële douanerechten”) op de invoer van de industriële producten in bijlage III bij deze verordening.

 

(4)

Om fraude te voorkomen moet het recht op de bij deze verordening vastgestelde autonome handelsmaatregelen onderworpen zijn aan de voorwaarde dat Oekraïne heeft voldaan aan alle toepasselijke voorwaarden voor het verkrijgen van voordelen uit hoofde van de associatieovereenkomst, met inbegrip van de regels inzake de oorsprong van de betrokken producten en de daarmee samenhangende procedures, en zich ertoe verbindt administratief nauw met de Unie samen te werken, overeenkomstig die overeenkomst.

 

(5)

Oekraïne mag geen nieuwe douanerechten of heffingen van gelijke werking en nieuwe kwantitatieve beperkingen of maatregelen van gelijke werking invoeren, mag de bestaande douanerechten of heffingen niet verhogen en mag geen andere beperkingen invoeren. De Commissie moet de bevoegdheid krijgen om alle of een deel van de bij deze verordening vastgestelde autonome handelsmaatregelen tijdelijk op te schorten indien Oekraïne aan een of meer van deze voorwaarden niet voldoet.

 

(6)

Wanneer na onderzoek door de Commissie blijkt dat een binnen het toepassingsgebied van deze verordening...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.