Brief regering; Stand van zaken coronavirus - Infectieziektenbestrijding

Deze brief is onder nr. 95 toegevoegd aan dossier 25295 - Infectieziektenbestrijding.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Infectieziektenbestrijding; Brief regering; Stand van zaken coronavirus
Document­datum 14-02-2020
Publicatie­datum 17-02-2020
Nummer KST2529595
Kenmerk 25295, nr. 95
Commissie(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

25 295

Infectieziektenbestrijding

Nr. 95

BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 14 februari 2020

In mijn brief van 11 februari jongstleden heb ik aangegeven u vandaag te informeren over de uitkomsten van de extra bijeenkomst van de EPSCO (Raad voor Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken van de Europese Unie) over het nieuwe coronavirus (Kamerstuk 25 295, nr. 93). Tevens informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot de uitbraak in China.

Stand van zaken wereldwijd

Inmiddels zijn er 60.330 patiënten gemeld en meer dan 1.300 doden, voornamelijk in China. In Europa is het aantal besmette mensen nog steeds heel beperkt, met minder dan 50 gevallen. Tot nu toe zijn in Nederland nog geen besmettingen gemeld.

In de Chinese provincie Hubei is het aantal besmettingen en doden als gevolg van het coronavirus flink gestegen. De opvallende toename in het aantal besmettingen is te verklaren door aanpassing van het testbeleid in China. Een besmetting wordt nu niet alleen op basis van een positieve testuitslag vastgesteld, maar ook op basis van symptomen.

Het doel van het huidige beleid is om verspreiding binnen Nederland te voorkomen indien een incidentele introductie zich aandient. Natuurlijk is dit beleid mede afhankelijk van de situatie in andere Europese landen en met name de situatie in China. Dit volgen we nauwlettend. Mocht de situatie zich dusdanig ontwikkelen dat het voorkomen van verspreiding niet meer realistisch is, dan zullen we ons moeten richten op het beperken van verspreiding.

De wereldwijde autoriteit voor de aanwijzing en naamgeving van virussen (International Committee on Taxonomy of Viruses), heeft dit virus SARS-CoV-2 genoemd (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het bijbehorende ziektebeeld ook van een naam voorzien, namelijk COVID-19 (coronavirus disease 2019).

kst-25295-95 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Terugkoppeling EPSCO

Op 13 februari jongstleden kwam een extra EU-gezondheidsraad bijeen in Brussel onder Kroatisch voorzitterschap. De Raad sprak over een gezamenlijke aanpak van het coronavirus SARS-CoV-2. In aanwezigheid van de Eurocommissarissen Kyriakides (gezondheid) en Lenarcic (crisisbeheersing) werd hierbij stilgestaan.

Omdat virussen niet bij de grens stoppen, is het ook voor Nederland belangrijk dat er goede afspraken zijn met andere EU-lidstaten en de Europese Commissie. Nederland is er voorstander van dat maatregelen worden genomen op basis van wetenschappelijke feiten en de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Deze opvatting werd breed gedeeld door de andere lidstaten en de aanwezige Eurocommissarissen.

De Raad stemde in met Raadsconclusies. Overeengekomen is de informatiedeling tussen landen verder te versterken. In het verlengde daarvan werd ook het belang van eenduidige communicatie besproken naar de inwoners van de EU, maar ook naar professionals in de zorg, zodat iedereen de juiste informatie krijgt. Op verzoek van veel landen heeft de Europese Commissie aangegeven de aanpak van het coronavirus tussen de EU-lidstaten te blijven coördineren, bijvoorbeeld op het gebied van de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen. Ook kondigde de Commissie aan dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een nadere analyse zal doen ten aanzien van de kwetsbaarheid van de geneesmiddelenketen en de mogelijke effecten op de leveringszekerheid van geneesmiddelen en grondstoffen voor geneesmiddelen van een mogelijke onderbreking van productie.

Ik heb in Brussel speciale aandacht gevraagd voor het tegengaan van stigmatisering van mensen met een Aziatisch uiterlijk. Ook heb ik mij hard gemaakt voor het vermijden van disproportionele maatregelen op basis van huidige wetenschappelijke inzichten, zoals een vliegverbod en verplichte entry screening op luchthavens. Meerdere lidstaten gaven aan dit standpunt te delen.

Beschikbaarheid beschermingsmateriaal

Na de recente berichten over mogelijke tekorten aan beschermingsmateriaal heb ik contact gezocht met de verschillende brancheverenigingen voor fabrikanten en leveranciers van medische hulpmiddelen (Nefemed, FHI, FME). Zij geven aan dat de vraag naar beschermingsmateriaal is toegenomen. Daarbij geven de meeste leveranciers prioriteit aan bestaande klanten en zorginstellingen en zij zijn terughoudend in het aannemen van nieuwe klanten, zeker van buiten Europa. Met een enkele uitzondering slagen leveranciers erin te kunnen voorzien in de sterk toegenomen vraag, al zijn sommige bestellingen soms vertraagd. Een deel van de productie van beschermingsmateriaal vindt plaats op productielocaties in Azië, maar daar is Europa niet alleen maar van afhankelijk. Enkele grotere leveranciers hebben ook productiefaciliteiten buiten Azië (o.a. VK, Italië) en deze locaties hebben de productie waar mogelijk uitgebreid.

Via het Regionaal Overleg Acute Zorg en de koepels van de ziekenhuizen, huisartsen, huisartsenposten en regionale ambulancevoorzieningen houd ik in de gaten of zich bij zorginstellingen acute tekorten voordoen. Daarnaast onderhoudt het RIVM hierover contact met de GGD'en. Als ik signalen krijg, speel ik deze meteen door naar de betreffende branchevereniging en fabrikant om te kijken naar een gerichte oplossing. Tot nu toe is dit bij een enkele zorginstellingnodig geweest. In totaal bezien is er nog geen sprake van een acuut tekort van beschermingsmateriaal voor heel Nederland. In Europees verband wordt bezien of gezamenlijke inkoop een optie is.

Voorbereiding in Caribisch Nederland

Het RIVM, als coördinatiepunt van het IHR-netwerk van het Koninkrijk, staat regelmatig in contact met Caribisch Nederland en de landen van het Koninkrijk over de te nemen maatregelen (diagnostiek, isolatiemaatre-gelen en duiding van ontwikkelingen in de Caribische regio bijvoorbeeld rondom cruiseschepen). Volgende week zal het naar verwachting ook mogelijk worden om diagnostische testen op Curagao uit te voeren.

Reactie op het bericht «zieke vrouw aan boord vlucht vanuit Hongkong naar Schiphol»

Op verzoek van de PVV (lid Jansen) kom ik in deze brief ook terug op het bericht uit de Telegraaf van 8 februari over een zieke vrouw aan boord van een vlucht vanuit Hongkong naar Amsterdam. Het artikel maakt melding van een zieke vrouw die in Hongkong met hoge koorts uit een vliegtuig is gehaald, dat in de nacht van 7 op 8 februari naar Schiphol vloog. Naar aanleiding van het incident is onrust ontstaan uit angst voor besmetting met het nieuwe coronavirus. Ze is in Hongkong uit voorzorg uit het vliegtuig gehaald. Het vliegtuig is zonder deze persoon naar Amsterdam gevlogen. De mevrouw onderzocht door de medische dienst in Hong Kong. Ze werd «fit to fly» bevonden. Er was geen verdenking op het nieuwe coronavirus.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 25 295, nr. 95 3


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.