Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Nader gewijzigd amendement De Hoop ter vervanging van nr. 30 over puntenwaardering van lage energieprestatiecertificaten - Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur)

Dit nader gewijzigd amendement i is onder nr. 40 toegevoegd aan wetsvoorstel 36496 - Wet betaalbare huur i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur); Amendement (gewijzigd/nader/vervangend); Nader gewijzigd amendement van het lid De Hoop ter vervanging van nr. 30 over puntenwaardering van lage energieprestatiecertificaten
Document­datum 23-04-2024
Publicatie­datum 23-04-2024
Nummer KST3649640
Kenmerk 36496, nr. 40
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2023-2024

 

36 496

Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur)

Nr. 40

NADER GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID DE HOOP TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 30

Ontvangen 23 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel V, onderdeel J, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ja

Na artikel 10b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10c (energieprestatie)

Bij of krachtens de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in artikel 10, eerste lid, wordt ten minste bepaald dat de puntenwaardering voor een zelfstandige woonruimte, niet zijnde een woonruimte die bestaat uit of deel uitmaakt van een rijksmonument als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet, een provinciaal monument of een gemeentelijke monument, wordt verminderd met het hieronder bij de letter die overeenkomt met de op het energieprestatiecertificaat van die woning vermelde letter vermelde puntenaantal:

1°. E: -4;

2°. F: -9;

3°. G: -15.

Toelichting

De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat het isoleren van woningen door verhuurders wordt gestimuleerd. De fractie van GroenLinks-PvdA is echter van mening dat een goed geïsoleerde woning de norm zou moeten zijn. De energiekosten voor huurders zijn flink hoger wanneer een woning niet goed is geïsoleerd. Het is onrechtvaardig wanneer dit niet wordt gecompenseerd met een lagere huur. Het zou voor verhuurders dan ook niet moeten lonen om een huurwoning met een laag energielabel te verhuren. Verhuurders moeten zich maximaal inspannen om hun woning

kst-36496-40

ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2024

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 496, nr. 40    1

goed te isoleren. Huurders in slecht geïsoleerde woningen hebben recht op een tochtkorting om de hogere energierekening te compenseren.

Daarom stelt de fractie van GroenLinks-PvdA de volgende aangepaste puntentelling voor labels voor in dit amendement die zowel voor eengezins- als meergezinswoningen geldt: label E (-4), label F (-9), label G (-15).

De Hoop

Tweede Kamer, vergaderjaar 2023-2024, 36 496, nr. 40


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.