Gewijzigd amendement De Groot ter vervanging van nr. 20 over een prijsopslag voor nieuwbouw met een mogelijkheid voor verhoging die per woningmarktregio kan verschillen

Dit gewijzigd amendement i is onder nr. 59 toegevoegd aan wetsvoorstel 36496 - Wet betaalbare huur i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Gewijzigd amendement van het lid De Groot 36496-59 ter vervanging van nr. 20 over een prijsopslag voor nieuwbouw met een mogelijkheid voor verhoging die per woningmarktregio kan verschillen
Document­datum 24-04-2024
Publicatie­datum 24-04-2024
Kenmerk 36496, nr. 59
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

2

Vergaderjaar 2023-2024

36 496

Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur)

Nr. 59

Gewijzigd AMENDEMENT VAN HET LID DE GROOT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 20

Ontvangen 24 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel V, onderdeel J, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ja

Na artikel 10b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10c (prijsopslag)

Bij of krachtens de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in artikel 10, eerste lid, wordt ten minste bepaald dat voor de bepaling van de maximale huurprijsgrens, behorend bij de kwaliteit van een middeldure huurwoonruimte als bedoeld in artikel 1 van de Huisvestingswet 2014 de maximale huurprijsgrens wordt vermeerderd:

1o. met tien procent indien er sprake is van woonruimte die na 1 juli 2024 voor het eerst in gebruik wordt genomen;

2o. met een in die maatregel te bepalen hoger percentage dat kan verschillen per gebied dat vanuit het oogpunt van het functioneren van de woningmarkt als een geheel te beschouwen is als bedoeld in artikel 41b, tweede lid van de Woningwet, voor zover de colleges van burgemeester en wethouders van de in dat gebied gelegen gemeenten en gedeputeerde staten van de provincie of provincies waarin dat gebied gelegen is daartoe gezamenlijk besluiten, dat de situatie in dat gebied dit rechtvaardigt.

Toelichting

Woningmarktregio’s verschillen erg van elkaar. De Woningmarktregio Oost-Nederland kent andere problematiek en ontwikkelingen dan de Woningmarktregio Rotterdam. In de huidige wetgeving is een landelijke nieuwbouwopslag vastgesteld. Deze opslag is 10 % en geldt voor elke woningmarktregio.

De indieners van dit amendement stellen dat dit landelijke percentage een negatief effect heeft op de nieuwbouwproductie. Bovendien sluit dit landelijke percentage niet aan bij de specifieke ontwikkelingen die zich voordoen in woningmarktregio’s.

Gelet op het bovenstaande beogen de indieners van dit amendement dat de nieuwbouwopslag in de toekomst regionaal door woningmarktregio’s, in samenwerking met provincies, moet worden vastgesteld. Het landelijk percentage wordt hiermee aangepast naar een regionaal percentage. Dit percentage sluit zodoende beter aan op lokale situaties en lokale ontwikkelingen op de woningmarktregio’s. Dit percentage gaat uit van een minimum van 10% en kan per woningmarktregio verschillen.

De Groot


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.