Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans beantwoordt vragen over de oorlog in Oekraïne

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op donderdag 25 april 2024.

Op Instagram hebben we onze volgers de kans gegeven om al hun vragen te stellen over de oorlog in Oekraïne. Bekijk hieronder de antwoorden van Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans.

Waarom is het zo belangrijk dat we Oekraïne helpen?

Dat is zo belangrijk omdat het niet alleen gaat om de veiligheid en vrijheid van Oekraïne zelf. Maar ook om onze veiligheid hier in Europa en in Nederland. Op het moment dat Rusland in staat zou zijn om in Oekraïne te winnen vormen ze ook een veel grotere bedreiging voor de rest van Europa.

Wat als Oekraïne verliest?

In dat doemscenario zijn de gevolgen helaas heel groot. Het zou betekenen dat bijvoorbeeld miljoenen vluchtelingen naar Europa komen, die wij dan moeten opvangen.

Het zou ook betekenen dat de positie van Rusland veel sterker wordt. En dat ze vervolgens ook in staat zijn om de rest van Europa te bedreigen. En daarmee zou de veiligheidsdreiging voor ons, voor Nederland en Europa, veel groter worden.

Dan zouden we nog veel meer moeten investeren in defensie en ook meer militairen moeten sturen naar de oostgrens. Dus het zou voor Nederland grote consequenties hebben.

Is er controle op al die miljarden?

Ja, er worden grote steunpakketten aan Oekraïne gegeven, zowel militair als financieel, en daar vindt ook controle op plaats. We moeten wel realistisch op zijn, in een oorlogssituatie is er veel mist en veel onduidelijkheid, maar desondanks wordt toch geprobeerd om dit zo goed mogelijk te controleren. En ook de corruptie die er in Oekraïne is om die tegelijkertijd stevig aan te pakken.

Hoeveel heeft Oekraïne nodig en hoeveel geeft het westen nu?

Oekraïne heeft enorm veel steun nodig. Je ziet dat op sommige plekken aan het front dat Rusland wel tien keer zoveel militaire middelen heeft als Oekraïne. Dus dat betekent dat Oekraïne daar beter en slimmer materieel tegenover moet stellen. Dat vraagt om veel steun vanuit de Verenigde Staten en vanuit Europa. Gelukkig wordt die steun nu ook weer gegeven de afgelopen weken, maar nog steeds is er de komende jaren veel meer steun nodig om zowel Oekraïne te helpen als om onze eigen defensie te versterken.

Hoe gaan we er in Europa voor zorgen dat wapen- en munitiefabrikanten gaan uitbreiden?

Ten eerste zullen we ervoor moeten zorgen dat er meer geld naar defensie gaat en dat wapenproducten ook de zekerheid hebben dat als ze investeren, dat ze in de komende jaren ook die spullen kunnen verkopen.

Ten tweede zullen we ook meer moeten samenwerken in Europa. Nederland is in zijn eentje te klein om grote orders te plaatsen.

Ten derde zullen we ook flexibeler moeten omgaan met de regels die we hebben. En zal de overheid zelf ook een actievere rol moeten spelen. Dus wanneer er bijvoorbeeld een fabriek, in Nederland of Europa, leegstaat die direct aanwijzen om bij te dragen aan de defensieproductie. Want op dit moment is dat cruciaal voor onze veiligheid.

Hoe zal het Nederlands leger gemoderniseerd worden na de Oorlog? (niet alleen geld)

Je ziet dat we nu ontzettend veel investeren in onze defensie. Dat doen we om de basis op orde te brengen, maar ook om te investeren in nieuwe wapensystemen. Die ertoe leiden dat we een modern leger hebben die in staat is om alle dreigingen, die op Nederland en Europa afkomen, het hoofd te bieden.

Dat loopt uiteen van nieuwe onderzeeboten tot nieuwe straaljagers tot nieuwe raketsystemen. We hebben het allemaal nodig om zowel Nederland als Europa gezamenlijk te beschermen.