Wat wij hebben bereikt in Europa

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 15 mei 2024.

Met de Europese verkiezingen op de planning kijken we nu vooral naar de toekomst en de plannen daarvoor. Maar ook de afgelopen jaren heeft GroenLinks-PvdA zich in het Europese Parlement op heel veel vlakken ingezet voor een rechtvaardig, duurzaam en sociaal Europa en Nederland. En met succes! Lees hier wat wij hebben bereikt in Europa.

Sociaal: Mensen boven de bedrijven

In Europa zetten we ons samen in voor een sociale en rechtvaardige behandeling van werknemers.

  • Zo heeft Agnes Jongerius zich de afgelopen jaren als hoofdonderhandelaar ingezet voor hogere minimumlonen in de hele EU: en dat kreeg ze ook voor elkaar. Ook Kim van Sparrentak zette zich in voor werknemers in Europa. Met haar Europese platformwerkwet worden chauffeurs en bezorgers van bedrijven als Uber en Deliveroo beter beschermd.
  • Er zijn ontzettend veel voorbeelden van grote bedrijven die mens en milieu aan hun laars lappen: van uitbuiting bij het maken van kleding tot het illegaal kappen van enorme stukken regenwoud. Om dit soort praktijken te voorkomen, werkte Lara Wolters mee aan een Europese Anti-uitbuitingswet. Deze ‘anti-wegkijkwet’ zorgt ervoor dat bedrijven die problemen in hun productieketens hebben, hun verantwoordelijkheid moeten pakken en de problemen in hun ketens moeten oplossen. Zo kunnen de bedrijven dus niet meer zomaar wegkijken.
  • Met een steeds meer digitale wereld zijn Europese regels ook op dat gebied onmisbaar. Daarom zette GroenLinks en PvdA zich beide keihard in voor een democratisch internet: zonder polariserende algoritmes die voor steeds meer haat zorgen en zonder dat machtige bedrijven heel veel winst maken met een manipulatief verdienmodel. Ook zetten we ons in voor wetgeving rondom kunstmatige intelligentie: zo zorgen we ervoor dat nieuwe technologie ons altijd als mens blijft behandelen.

Klimaat: Een groene en schone wereld

Als we ons klimaat leefbaar willen houden, is het ontzettend belangrijk om op Europees niveau de klimaatcrisis aan te pakken, en dat hebben we de afgelopen jaren ook zeker gedaan.

  • Voor het aanpakken van de klimaatcrisis is ambitie nodig. Alleen ambitieuze doelen kunnen ervoor zorgen dat we een leefbaar klimaat houden. Dankzij aanhoudende druk door de Groenen en Sociaaldemocraten op de Europese Commissie zijn die doelen binnen de Europese Unie ook écht ambitieus en ligt de lat hoog: in 2040 moet de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent verminderd zijn.
  • Ook zijn er door onze Europarlementariërs grote stappen gezet op het gebied van klimaat. Zo heeft onze Europese lijsttrekker Bas Eickhout zich beziggehouden met nieuwe en strengere uitstootnormen en heeft hij ervoor gezorgd dat luchtvaartmaatschappijen eindelijk belasting betalen over hun uitstoot. Daarnaast zette hij zich in voor het verbieden van zogenaamde ‘F-gassen’: deze gassen, die in koelkasten en airco’s zitten, zijn duizenden malen schadelijker dan CO2 en dus ontzettend slecht voor het klimaat. Bas heeft ervoor kunnen zorgen dat deze gassen niet meer gebruikt mogen worden.
  • Mohammed Chahim heeft ook bijgedragen aan klimaatrechtvaardigheid. Hij zorgde ervoor dat ook producenten van buiten de Europese Unie moeten betalen voor hun CO2 uitstoot als ze producten in Europa verkopen. Zo zorgen we ervoor dat de vervuiler, ook buiten de Europese Unie, betaalt.
  • Ook binnen de klimaatbeweging is het belangrijk om sociaal beleid te voeren: iedereen moet kunnen meekomen in de transitie, ongeacht de dikte van je portemonnee. Dankzij de druk van de Sociaaldemocraten en de Groenen is er op Europees niveau een sociaal klimaatfonds opgericht. Met dit fonds moeten kwetsbare huishoudens die al te maken hebben met energiearmoede ook de kans krijgen te verduurzamen.

Democratie: het beschermen van mensenrechten

Ook binnen het Europees Parlement en de Europese Unie zelf zijn GroenLinks en PvdA groot beschermers van de democratie en mensenrechten geweest.

  • Tineke Strik heeft de misstanden bij Europese organisatie ‘Frontex’ op de agenda gekregen. Door het onderzoek dat zij leidde is er nu meer aandacht voor de mensenrechten van vluchtelingen aan de Europese grenzen.
  • Ook hebben Thijs Reuten en Tineke Strik meegeschreven aan het besluit om de Europese Commissie voor de rechter te slepen. Het bleek namelijk dat de commissie 10 miljard subsidie van Hongarije had gekregen, terwijl de Hongaarse premier Orbán hard bezig is met het afbreken van de rechtstaat. Orbán misbruikt de Europese Unie voor het geld, terwijl zijn regering steeds slechter aan de democratische voorwaarden van de Europese Unie voldoet. Het afbreken van de democratie is een absolute grens. Uiteindelijk werden miljarden aan Europees geld voor Hongarije bevroren.

Nu je deze successen allemaal hebt gezien, ben je misschien ook wel benieuwd wat voor plannen we voor de toekomst hebben. Ons verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen lees je hier!