Corien Wortmann: CDA tegen fileheffing voor vrachtwagens van 65 cent per kilometer - Politieke monitor

Politieke monitor
Dinsdag 25 februari 2020
kalender
Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op vrijdag 13 maart 2009.

De Europese christendemocraten keren zich tegen een nieuwe Europese heffing voor het wegvervoer. "De fileheffing is een slecht signaal naar de transportsector die amper het hoofd boven water kan houden" aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann.

"De fileheffing bedraagt in de spits maarliefst 65 cent per kilometer, waarmee een ritje tussen Brussel en Antwerpen op vrijdagmiddag al gauw dertig euro duurder wordt. De Belgen hebben aangegeven wel wat te voelen voor een fileheffing", aldus Wortmann, die op dit onderwerp woordvoerder is namens de Europese christendemocraten.

De socialisten en liberalen in het Europees Parlement willen dat ook personenwagens worden opgenomen in de fileheffing, maar dat is volgens Wortmann wishful thinking: "De lidstaten zullen nooit akkoord gaan met Europese regels voor belasting op personenwagens. Eind van het liedje is dat alleen de transportsector met een forse fileheffing opgezadeld zit en de files gewoon blijven staan".

Het CDA steunt het voorstel om de kosten voor luchtvervuiling en geluid door te berekenen, maar de opbrengsten moeten dan wel worden aangewend voor vergroening van de transportsector.

Een extra Europese filetax is ook volstrekt onnodig. In de huidige regels zijn er al genoeg mogelijkheden om rekening te houden met congestie. Zo wordt Anders Betalen voor Mobiliteit in Nederland uitgevoerd binnen de huidige Eurovignetregels. Ook de congestieheffingen in Londen en Stockholm zijn al mogelijk binnen de huidige regels.