Europees Parlement behoedt lidstaten voor nieuwe gascrises

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op woensdag 22 september 2010, 3:12.

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een verordening die de aardgasvoorziening voor alle lidstaten moet veiligstellen.

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een verordening die de aardgasvoorziening voor alle lidstaten moet veiligstellen.

Met deze verordening neemt de Europese Unie maatregelen naar aanleiding van gascrises die de afgelopen jaren enkele Oost-Europese landen teisterden. Lambert van Nistelrooij, woordvoerder energie: "Door deze maatregelen te nemen kunnen we alle Europese huishoudens de zekerheid bieden dat ze er ook in de winter warmpjes bij zitten. Zelfs wanneer een aardgasleverancier van buiten de EU de gaskraan dichtdraait, kunnen we met alle lidstaten gezamenlijk de aardgasvoorziening op peil houden. Deze Europese solidariteit is noodzakelijk om onze afhankelijkheid van onbetrouwbare gasleveranciers te verkleinen."

De verordening voorziet in een nieuw hulpsysteem, waardoor de EU sneller en doelmatiger kan reageren op een gascrisis, zoals die Litouwen in juni 2010 nog overkwam. Ook wordt duidelijk omschreven wanneer een getroffen lidstaat een gascrisissituatie mag uitroepen. Van Nistelrooij: "Door dit vast te leggen wordt duidelijk wanneer een land recht heeft op hulp en dus wanneer lidstaten elkaar bij moeten springen. Mijn voorstellen hiertoe zijn door het Europees Parlement overgenomen."

Alejo Vidal Quadras, net als Lambert lid van de EVP-fractie, is in het Parlement rapporteur geweest voor dit onderwerp. Hij meent dat deze verordening een historische stap in de Europese integratie is omdat de lidstaten voor de eerste maal erkennen dat men enkel door samen te werken de energietoevoer zal kunnen verzekeren.

"Door zoals vandaag concrete maatregelen te nemen geven we pas echt handen en voeten aan een vorm van een Europese Energiegemeenschap. Het in één keer groots optuigen van een nieuw vehikel met extra Europese bevoegdheden, zoals eerder werd voorgesteld door Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek, voegt in mijn ogen weinig toe," aldus Van Nistelrooij.