Verslag uit Griekenland dag één: regionale fondsen amper besteed

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op woensdag 13 juli 2011.

Het Griekse Drama voor de gewone man gaat beginnen. Voor het beeld: de bezuinigingen zijn 5x zo groot dan onder het Kabinet Rutte. Een fors pakket van maatregelen is in gang gezet. Vrijwel alles moet hier nu anders. We zien dat de economie een buiklanding maakt. De overheid wordt kleiner, mensen gaan langer werken en er komt meer ruimte voor particulier ondernemerschap.

Onze delegatie uit het Europees Parlement kijkt nu vooral naar de regionale ontwikkeling. Uit cijfers blijkt dat investeringen niet worden gedaan. Sterker nog: de fondsen die Europa voor regio´s in Griekenland beschikbaar heeft gesteld, worden amper gebruikt. Daarom praten we met de Griekse minister voor Regionale Ontwikkeling, de stadsbestuurder en het bedrijfsleven.

De komende dagen bezoeken we projecten waaraan Europa bijdraagt en nu zijn vertraagd. Een rare situatie: er is ruimte voor nieuwe initiatieven, maar niemand trekt de kar. Of niemand lijkt de kar te willen trekken.

Daarvan wil de delegatie het fijne weten. Immers, met alléén bezuinigingen en nieuwe leningen van het IMF en Europa wordt nog geen nieuwe economie opgebouwd. Dat moeten de Grieken zelf doen. Daar zal de gewone Griek het hier in de provincie Macedonië van moeten hebben.

Lambert van Nistelrooij, delegatieleider Regionale Ontwikkeling vanuit Thessaloniki, Griekenland.