Visserij: 'discard'-verbod alleen aanvaardbaar bij ontwikkeling visspoelsorteermachine

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op woensdag 13 juli 2011.

Vandaag maakte de Europese Commissaris voor Visserij Maria Damanaki haar plannen voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid bekend. Het daarin opgenomen verbod op discarding is onwerkbaar voor de sector, zolang er geen technische mogelijkheden zijn dit te voorkomen. Ik vraag de Commissaris daarom voor de ontwikkeling van zo'n machine EU-gelden ter beschikking te stellen.

Discards, ongewenste bijvangsten, maken tot wel 70% van de vangst uit. Ik ben van mening dat het probleem met discards niet zozeer is dat er ongewenste vis wordt meegevangen, maar dat die ongewenste vis of dood over boord gaat of later in zee sterft. Als we ervoor kunnen zorgen dat deze vis levend over boord gaat en gewoon weer verder leeft dan is het echte probleem opgelost. In de garnalenvisserij is dankzij de introductie van de garnalenspoelsorteermachine de bijvangst aan jonge scholletjes en tongetjes voor ruim 90 % levend weer de zee in gaat. Tijdens een conferentie op 29 juni jl. in het Europees Parlement tussen vertegenwoordigers van de Franse en de Nederlandse visserijsector werd er overeenstemming bereikt over deze aanpak.

Bijvangsten zijn niet te voorkomen. Commissaris Damanaki moet de oplossing van dit probleem zoeken in slimme oplossingen, niet in bureaucratische en voor de sector onuitvoerbare nieuwe regels.