Verslag uit Griekenland dag vier: de kar lostrekken

Met dank overgenomen van L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, gepubliceerd op vrijdag 15 juli 2011.

Europa stelt geld beschikbaar voor regionale ontwikkeling. Het deel dat de Griekse partner moet opbrengen is deze week teruggeschroefd tot 15%. Dit biedt hen extra ruimte; 2 miljard voor investeringen. Dit levert een positieve bijdrage aan het herstel. Maar er is meer aan de hand. Zo komt naast Europa ook China in beeld. Voor het grootste project aan zonne -energie ( 650 hectare aan panelen) worden nu investeerders en uitvoerders gezocht. Voor dit project hebben zich al een 20-tal gegadigden ingediend. In meer dan de helft van de belangstellende bedrijven hebben de Chinezen een groot aandeel. Ook hun kennis, schaal en investeringen kunnen de Grieken uit het slop trekken.

Mijn EP collega van de Groenen Tremopoulos wilde weten of Griekse leveranciers geen voorrang moeten krijgen. Helaas, zo gaat dat niet meer in de wereld van vandaag.

Op de 3e dag bezoeken we Epirus, de meest westelijke regio aan de grens met Albanië. Tot voor enkele jaren had je er, slingerend door de bergen, een halve dag over gedaan. Epirus, een landbouwgebied, is nu uitstekend bereikbaar geworden door de aanleg van het Trans Europese Netwerk, ruim 600 km dwars door Griekenland. Daarvoor spreekt de gouverneur van het gebied zijn oprechte dank uit. Geschrokken door de TV-beelden over ons bezoek aan het Koronia Meer, geeft hij aan dat het ook anders kan. De waterkwaliteit is hier wel verbeterd door zuivering van afvalwater en beperking van pesticiden en meststoffen. Moderne landbouw en duurzaamheid moeten samen gaan. In Epirus wordt wel geïnvesteerd in de milieuregels die in Europa is vastgelegd. De regio wil deze kar trekken.

Er worden afspraken gemaakt over een bezoek aan Brussel, tijdens de "Open Dagen voor de Regio's". In oktober zal men ons verder informeren. Over het mogelijk faillissement van Griekenland en de spanningen in Athene horen we vandaag geen woord.

Hier, in deze uithoek van het land, willen ze verder met Europa.

Lambert van Nistelrooij, delegatieleider Regionale Ontwikkeling vanuit Thessaloniki, Griekenland