Schriftelijke vragen en antwoorden inzake Powned en Wakker NL

Met dank overgenomen van A. (Anouchka) van Miltenburg i, gepubliceerd op woensdag 22 juni 2011.

Mevrouw Van Miltenburg heeft namens de VVD schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over Powned en Wakker NL (ingezonden d.d. 22 juni 2011, kenmerk 2011Z13421):

1

Vraag:

Bent u bekend met de berichtgeving van RTL over Powned op 17 juni? (http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/06_juni/17/binnenland/powned-mogelijk-commercieel-verder.xml))

Antwoord:

Ja.

2

Vraag:

Kunt u aangeven wat de officiële afspraken met Powned en Wakker NL (officiële naam is WNL) zijn conform artikel 2.27 Mediawet ten aanzien van de peildatum van het ledenaantal per omroepvereniging?

Antwoord:

Er zijn noch met POWned en WNL noch met andere omroepverenigingen afspraken gemaakt over de peildatum. Op grond van de Mediawet 2008 (artikel 2.27, eerste lid) stelt de minister de peildatum vast. Uit de wettelijke systematiek vloeit voort dat de peildatum op een zodanig tijdstip wordt vastgesteld dat de omroepverenigingen het door het Commissariaat voor de Media vastgestelde aantal leden in hun aanvragen voor een erkenning kunnen opnemen (artikel 3a van de Mediaregeling 2008). Aanvragen worden ingediend in de maand juni van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de erkenning eindigt (artikel 3 van de Mediaregeling 2008). Daarom is bij de erkenningverlening voor de periode 2010-2015 de peildatum op 1 april 2009 vastgesteld, rekening houdend met het feit dat het Commissariaat enkele maanden nodig heeft om de ledentelling uit te voeren. Deze systematiek leidt er toe dat de peildatum voor de ledentelling voor de komende erkenningverlening in het voorjaar van 2014 komt te liggen. (Bij de wet van 2 juli 2009, Stb. 528, tot wijziging van de Mediawet 2008 in verband met onder meer de erkenning en de financiering van de publieke omroep (de zgn. Erkenningswet) zijn de lopende erkenningen met vier maanden verlengd (artikel IV van die wet). In verband daarmee zullen de formuleringen in de Mediaregeling 2008 op dit punt worden aangepast.)

3 en 4

Vraag:

Wat is uw reactie op de stelling van Powned dat de afspraken (onder andere ten aanzien van de peildatum) geschonden worden?

Vraag:

Deelt u de mening dat gemaakte afspraken tussentijds niet gewijzigd kunnen worden?

Antwoord:

Zoals gezegd zijn er geen afspraken over de peildatum gemaakt. De vaststelling van de peildatum volgt uit de wettelijke systematiek. POWned, en ook WNL, moeten hoe dan ook, dus ook bij ongewijzigde regelgeving, voldoen aan de eis van minimaal 150.000 leden en hebben tot het voorjaar van 2014 de tijd om leden te werven. Ten aanzien van het vereiste ledental en de peildatum worden er geen spelregels veranderd. Gerekend vanaf het verlenen van de voorlopige erkenning aan POWned en WNL, te weten 6 november 2009, kunnen POWned en WNL bijna de volledige erkenningperiode benutten voor ledenwerving.

Verder geldt voor alle omroepverenigingen dat zij vooraf geen aanspraken kunnen doen gelden op een eventuele nieuwe erkenning voor een volgende erkenningperiode. Zij zullen bij de komende erkenningverlening worden getoetst op de dan geldende wettelijke voorwaarden. Die voorwaarden zijn ruim van te voren bekend en vastgesteld, zodat omroepen zich daarop kunnen instellen. Het is aan de omroepverenigingen om te bepalen of zij voor een nieuwe erkenning in aanmerking willen komen.

5

Vraag:

Kunt u zorgen dat de beantwoording van deze vragen betrokken kan worden bij het nota-overleg van maandag 27 juni aanstaande?

Antwoord:

Ik span mij in om de antwoorden vóór het genoemde overleg aan uw Kamer toe te zenden.