Publieke omroep op de schop

Met dank overgenomen van A. (Anouchka) van Miltenburg i, gepubliceerd op zondag 1 mei 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Anouchka van Miltenburg

Mediawoordvoerder Anouchka van Miltenburg kon niet langer wachten op de plannen van minister Van Bijsterveld, en heeft haar eigen visie uit de doeken gedaan op de toekomst van de publieke omroep. Van Miltenburg: “Omroepen zijn ook een bedrijf dat personeel in dienst heeft. Wij leggen ze een bezuiniging op ter grootte van 20 procent van hun totale budget, en daarna is het een hele tijd stil. Omroepen worden daar natuurlijk onrustig van en staan allemaal bij mij op de stoep. Ze willen, terecht, weten waar ze zich op moeten voorbereiden; wat wil Den Haag met de Publieke Omroep? Van Miltenburg stelt, in lijn met een eerder voorstel van de minister, voor om het aantal omroepen terug te brengen tot maximaal acht.

“Kort gezegd wil ik plaats voor één taakomroep zonder leden, een samenvoeging van NOS en NTR, één nieuwe toetreder - zij zijn immers onmisbaar voor de vernieuwing in het bestel - en zes plekken voor andere omroepen. Wat de VVD betreft mogen dat er overigens ook minder zijn!“ De zes omroepen met het grootste aantal leden zullen een uitzendvergunning krijgen. Fusies zijn wat de VVD betreft niet verplicht, maar kunnen van twee kleinere omroepen wel ineens een hele grote maken.

De VVD vindt dat omroepen kwalitatief hoogstaande programma’s moeten maken en dat daarvoor in de wet richtlijnen moeten komen. “We gaan geen allochtonen tellen, zoals sommige omroepen voorstellen, maar we geven wel richtlijnen ten aanzien van bijvoorbeeld het aantal herhalingen en het terugbrengen van die ellenlange zomerstop.” Er komt bovendien een einde aan de horizontale programmering. Waarom moeten mensen die van documentaires of een mooi klassiek concert houden altijd wachten tot na 23 uur? De programmering kan naar mijn mening veel meer divers worden.”

De voorgestelde bezuinigingen kunnen volgens Van Miltenburg niet worden gehaald zonder drastisch te snijden in zowel het aantal programma’s dat wordt gemaakt als in het personeelsbestand. Zeker niet omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat de taakstelling behaald moet worden met behoud van kwaliteit. “Als zou blijken dat de publieke omroep 20 procent kan bezuinigen zonder dit te doen, dan ben ik pas echt verrast. Geen bedrijf kan namelijk een vijfde van het budget afhalen, zonder te snijden in het personeelsbestand en het aantal taken, en met tegelijkertijd het behoud van dezelfde kwaliteit. Als de omroep dat wel kan, wil ik daar nog wel eens een parlementair onderzoek aan wijden.”, aldus Van Miltenburg. “Dan lijkt het er immers op dat er in voorgaande jaren bakken met belastinggeld zijn ‘verjubeld’.”

De VVD kiest voor het terugbrengen van de landelijke publieke omroep van drie naar twee netten. Twee netten zijn voldoende om de programma’s te herbergen. Het derde kanaal kan dan beschikbaar worden gesteld aan de regionale omroep. “Niet meer zoeken naar TV West of Omroep Gelderland, maar bij iedereen de regionale omroep standaard op 3.”

Maar dat is niet alles. “Het is vreemd dat we een centrale aansturing hebben van de regionale omroep, terwijl de provincies ervoor moeten betalen. De VVD wil dat wie betaalt, bepaalt. Dus moet die financiering worden gecentraliseerd. Dan kan de overhead van de dertien regionale omroepen worden gecentraliseerd. Ook hoeft de regionale omroep op die manier niet langer te concurreren met de landelijk omroepen, maar kunnen zij juist veel intensiever samenwerken. Zo komt er eindelijk een einde aan de situatie dat de regionale omroepen wel de rellen rondom het voetbalstadion mogen verslaan, maar niet de wedstrijd zelf, omdat de NOS nu eenmaal die rechten heeft. ”

Tot slot heeft Van Miltenburg de publieke omroep een belangrijke kostenbesparende suggestie gedaan. “De landelijke publieke omroep kan veel meer gebruik maken van de expertise van regionale omroepen in het land. Niet alleen is het onnodig een satellietwagen uit te laten rukken voor nieuws in Drenthe terwijl de regionale omroep er bij wijze van spreken al staat, het is ook nog eens zo dat de regionale omroepen vaak beter in de materie zijn ingevoerd, de juiste contacten hebben en dus sneller en beter werk kunnen leveren. Ik begrijp niet waarom daar niet veel vaker gebruik van wordt gemaakt.”

Het onderzoek waarop minister Van Bijsterveldt in juni haar keuzes wil baseren is verre van gereed en kost naar verluidt ruim 1 miljoen euro. De VVD heeft gratis een goede voorzet gegeven. “Ik hoop dat de minister snel inziet dat Hilversum, en vooral de mensen die er werken, er recht op hebben zo snel mogelijk te weten waar ze op kunnen reken. Wat je visie op de toekomst van de omroep ook is.”

*Dit artikel is geplaatst in Liber nr. 3, 2011, terug te vinden op http://www.vvd.nl/over-de-vvd/detail/37/liber