Congres: Intellectueel eigendom en duurzame toegang voor creativiteit en innovatie, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 7 december 2011 10:00 - 17:30
plaats Utrecht
locatie Raadszaal, Achter Sint Pieter 200 Toon locatie
aanwezigen N. (Neelie) Kroes i, H.H.F. (Herman) Wijffels i e.a.
organisatie Universiteit Utrecht (UU)

Dit jaar viert het Centrum voor Intellectueel Eigendomsrecht (CIER) van de Universiteit Utrecht haar 25-jarig bestaan. Tijdens dit jubileumcongres wordt stilgestaan bij de toekomst van intellectueel eigendomsrecht. Het thema is: Duurzame toegang voor creativiteit en innovatie.

Onlangs is dit thema nog door Neelie Kroes, EU-commissaris Digitale Agenda, op de Europese agenda gezet met haar toespraak voor het forum D’Avignon. Bestaande wetgeving rondom intellectueel eigendom verdient ook volgens haar een kritische beschouwing met een blik op de toekomst.

Door een aantal gerenommeerde sprekers wordt de lijnen voor de komende jaren uitgezet aan de hand van recente Europese wetgevingsinitiatieven, alsmede aan de hand de inmiddels uitvoerige jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en van de Hoge Raad.

Keynote speaker is prof. Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht en o.a. aangesloten bij het Utrecht Sustainability Institute en initiator van het Sustainable Finance Lab.

Overige gastsprekers zijn prof. Dick van Engelen (hoogleraar Industriële Eigendom CIER), drs. Bas Savenije (Algemeen Directeur Koninklijke Bibliotheek) en dr. Eric Daalder (Plaatsvervangend Landsadvocaat Pels Rijcken). Het congres staat onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. Madeleine de Cock Buning, hoogleraar Auteurs-, Communicatie- en Mediarecht aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van het CIER.

De volgende vragen zullen aan de orde komen - dit alles in de sleutel van het begrip duurzame toegang:

  • Biedt het intellectueel eigendomsrecht nog voldoende bescherming zonder (duurzaamheid in) creativiteit en innovatie te belemmeren?
  • Wat zijn de knelpunten bij het ter beschikking stellen van (publieke) informatie?
  • Is de (Europese) regulering van media-aanbod en infrastructuren toekomstbestendig?

Kijk voor het volledige programma en de sprekerslijst op www.cier.nl

Aanmelden kan bij Jeanne Wijnans: j.h.m.wijnans@uu.nl

 

Startdatum en tijd:

7/12/2011 10:00

Einddatum en tijd:

7/12/2011 17:30

Locatie:

Raadszaal, Achter Sint Pieter 200, Utrecht


1.

Meer over...