Presentatie nieuwste rapport Teldersstichting over partijendemocratie, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 juni 2013 10:30
plaats Den Haag
locatie Pro Demos, Hofweg 1H, Den Haag Toon locatie
aanwezigen P. (Paul) Schnabel i, P.G.C. (Patrick) van Schie i e.a.
organisatie Prof. B.M. Telders-Stichting

Friday 21 June 2013

Op vrijdag 21 juni a.s. presenteert de Teldersstichting het geschrift De plicht der politieke partijen. Kiezers, partijleden en politici in een open partijendemocratie.

Het nieuwste geschrift van de Teldersstichting wordt overhandigd aan Paul Schnabel (voormalig directeur SCP) en Nynke de Zoeten (politiek verslaggever Nieuwsuur), waarna beiden hun reactie op het geschrift zullen geven.

Daarnaast nemen vertegenwoordigers van diverse politieke partijen deel aan een forumdebat over de toekomst van de partijendemocratie onder leiding van Patrick van Schie (directeur Teldersstichting).

In De plicht der politieke partijen staat de vraag centraal hoe politieke partijen weer aantrekkelijk kunnen worden voor mensen met hart voor de publieke zaak maar zonder bestuurlijke ambities. Ter bevordering van de interne partijdemocratie en een vrij inhoudelijk debat doen de auteurs voorstellen om de invloed van partijleden op verkiezingsprogramma’s en concept-kandidatenlijsten te vergroten. Bovenal menen zij dat partijen weer dienstbaar aan burgers dienen te zijn. Mede daarom bepleiten zij een verlaging van de voorkeursdrempel, zodat kandidaat-volksvertegenwoordigers zich minder op de partijtop en meer op de kiezers en gewone partijleden zullen richten. Daarnaast wordt gekeken naar de rol van het internet, (sociale) media, de rolopvattingen van Tweede Kamerleden en het kiesstelsel.

Bij de opstelling van De plicht der politieke partijen. Kiezers, partijleden en politici in een open partijendemocratie waren betrokken: J.P. van den Akker LLM, MA (VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten Limburg), dr. C.F. van den Berg (Universitair docent bestuurskunde aan de Universiteit Leiden), dr. P.G.C. van Schie (directeur Teldersstichting), drs. M. van de Velde (wetenschappelijk medewerker Teldersstichting) en drs. H.L. Zilverentant (wethouder Leiderdorp en oud-directeur van het VVD-partijbureau).

De bijeenkomst vindt op vrijdag 21 juni plaats in Pro Demos (Hofweg 1H), Den Haag. Inloop vanaf 10.00, aanvang 10.30 uur.

Als u de bijeenkomst wilt bijwonen, dan verzoeken wij u zich aan te melden via info@teldersstichting.nl of door 0703631948 te bellen en uw naam, adres en telefoonnummer door te geven; aan het bijwonen van de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Deelname zolang er plaatsruimte is, waarbij volgorde van aanmelding geldt. U krijgt geen nader bericht, tenzij de zaal onverhoopt vol is. Mocht u na aanmelding onverhoopt toch verhinderd zijn dan verzoeken wij u met klem u weer af te melden, opdat wij niet nodeloos belangstellenden hoeven teleurstellen.


1.

Meer over...