Anti-Joods geweld is onacceptabel

Met dank overgenomen van K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i, gepubliceerd op donderdag 31 juli 2014, 3:13.

In de afgelopen week stonden de media vol met berichten over anti-Joods geweld. Dat is onacceptabel, vandaar dat ik de minister van V&J schriftelijke vragen heb gesteld.

Vragen van het Lid Dijkhoff (VVD) aan de minister van Veiligheid en Justitie (V&J) naar aanleiding van de berichten Crimineel bedreigt Joden, Joodse vrouw zwaar mishandeld om Israëlische vlagen Hamas-vlag aan de Admiraal de Ruijterweg.

  • Bent u bekend met de berichten ‘Crimineel bedreigt Joden’, ‘Joodse vrouw zwaar mishandeld om Israëlische vlag’en ‘Hamas-vlag aan de Admiraal de Ruijterweg’?[1]
  • Hoe beoordeelt de minister de uitspraken van Said C.? Deelt de minister de mening van de VVD-fractie dat onderzocht moet worden of hier sprake is van oproepen danwel aanzetten tot geweld?
  • Kan de minister de aangeven of de uitspraken van Said C. door het Openbaar Ministerie (OM) worden onderzocht? Zo niet, kan de minister het OM opdracht geven dit alsnog te doen?
  • Hoe beoordeelt de minister de mishandeling van de Joodse vrouw in Amsterdam? Wat doet de politie om de veiligheid van Joodse inwoners te garanderen?
  • Hoe beoordeelt de minister het gebruik van symbolen van terroristische organisaties in het straatbeeld? Beschikt het lokale gezag over mogelijkheden om terroristische symbolen van terroristische organisaties zoals Hamas en ISIS uit het straatbeeld te weren? Kan hiervoor wellicht dezelfde grond gebruikt worden waarop nu al onder bepaalde omstandigheden de gemeente het dragen van kleding van voetbalclubs of het dragen van kleuren en logo’s van motorbendes kan verbieden? Zo niet, is de minister bereid om de nodige stappen te zetten die dit mogelijk maken?
  • Acht de minister het noodzakelijk om opnieuw te bekijken of de beveiliging van joodse instellingen voldoende is om de veiligheid van de gemeenschap te garanderen? Zo niet, waarom niet?

[1] http://www.telegraaf.nl/tv/nieuws/binnenland/22916275/__Crimineel_bedreigt_Joden__.html

http://www.at5.nl/artikelen/132302/joodse-vrouw-zwaar-mishandeld-om-israelische-vlag

http://www.at5.nl/gespot/132301/hamas-vlag-aan-de-admiraal-de-ruijterweg