Uitnodiging mini-symposium (ge)Bouwen met toekomstwaarde, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 25 november 2014 15:30 - 18:00
plaats Den Haag
locatie de 'Malietoren', Bezuidenhoutseweg 12 Toon locatie
aanwezigen S.A. (Stef) Blok i, H.H.F. (Herman) Wijffels i e.a.
organisatie VNO-NCW i

Een aantal ontwikkelingen heeft grote invloed op de bouw- en woningmarkt. De impact van de economische crisis is groot en vertaalt zich onder meer in de leegstandsproblematiek. Daarnaast ligt er een uitdaging tot verduurzaming, om te komen tot efficiënt en circulair gebruik van grondstoffen, energie en klimaat. Dit blijkt ook uit de toenemende vraag in de markt en bij overheden hoe gebouwen een tweede of derde leven te geven.

Bedrijfsleven en overheid hebben hierop de krachten gebundeld. Opdrachtgevers en opdrachtnemers lopen namelijk in de praktijk aan tegen het ontbreken van een aanpak en criteria hoe in de praktijk de levenscyclus van gebouwen verlengd kan worden en gebouwen voor meerdere bestemmingen benut kunnen worden. In publiek-private samenwerking is daarvoor het rapport 'Gebouwen met toekomstwaarde' opgesteld, te vinden op www.bouwenmettoekomstwaarde.nl.

Dit rapport vormt een handreiking aan alle betrokken markt- en overheidspartijen hoe zij de toekomstwaarde van een gebouw kunnen beoordelen, bezien vanuit adaptiviteit, financierbaarheid en duurzaamheid. Dit biedt ruimte voor nieuwe marktontwikkelingen.

Op 25 november wordt tijdens een mini-symposium dit rapport formeel overhandigd aan Minister Blok van Wonen en Rijksdienst en zal hij hier zijn reactie op geven. Tijdens de bijeenkomst heet Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland u welkom. Prof. dr. Herman Wijffels, o.a. Hoogleraar 'duurzaamheid en maatschappelijke verandering' aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan het Utrecht Sustainability Institute en prof. dr. ir. Marleen Hermans, Brink Groep en Hoogleraar speciale leerstoel Publiek Opdrachtgeverschap in de bouw aan de TU Delft zullen hun visie geven op dit onderwerp.

Aansluiten zullen in een paneldiscussie Jaap Uijlenbroek (directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf), Pauline Bieringa (directeur Bank Nederlandse gemeenten), William van Niekerk (directeur CSR BAM), prof Hans Wamelink (Hoogleraar Bouwmanagement TU Delft) en Claudia Reiner (Caris & Reiner BV en vice-voorzitter UNETO-VNI) met elkaar en met alle aanwezigen in gesprek gaan over de waarde van dit rapport, welke stappen zijn er nodig voor verduurzaming van bouw- en woningen? Staat de markt hiervoor open en hoe botst dit met huidige financieringsconstructies?

Genodigden voor dit congres betreffen eigenaren, investeerders, alle partijen uit de bouwketen, wetenschap, overheid en media.

Programma

 
 

15.30 uur

Ontvangst en koffie

 

16.00 uur

Welkom door de heer Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland

Toelichting op rapport bouwen met toekomstwaarde door dr. ir. Marleen Hermans (TU Delft/Brink Groep)

Overhandiging rapport aan Minister Blok en reactie van de Minister

Visie op bouwen met toekomstwaarde door prof. dr. Herman Wijffels (o.a. Hoogleraar UU en Utrecht Sustainability Institute)

Paneldiscussie en vragen uit de zaal met Jaap Uijlenbroek (directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf), Pauline Bieringa (directeur Bank Nederlandse gemeenten), William van Niekerk (directeur CSR BAM), prof Hans Wamelink (Hoogleraar Bouwmanagement TU Delft) en Claudia Reiner (Caris & Reiner BV en vice-voorzitter UNETO-VNI).

 

Uiterlijk 18.00 uur

Afsluitende borrel

U kunt zich kosteloos aanmelden via bijgaand aanmeldformulier.

Graag begroeten we u op 25 november!


Inhoudsopgave

  1. VNO-NCW
  2. Meer over...

1.

VNO-NCW

VNO-NCW is de belangenorganisatie voor ondernemers in Nederland.

VNO-NCW behartigt in deze hoedanigheid de belangen van bedrijven uit alle sectoren richting Den Haag en Brussel. Deze belangenbehartiging richt zich met name op het in stand houden van het ondernemersklimaat in Nederland, en op het creëeren van een sterke Nederlandse economie. VNO-NCW is gestructureerd als een vereniging.

2.

Meer over...