Europees economisch beleid met Dijsselbloem, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 29 januari 2015 15:00 - 17:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, P.H. (Pieter) Omtzigt i, P.J.G. (Paul) Tang i, J.A. (Adriaan) Schout i, S. (Servaas) Deroose, M.C.M. (Michèle) de Waard, SS (Sheila) Sitalsing e.a.
organisatie Instituut Clingendael i

  • een verslag van deze bijeenkomst is hier te lezen -

Op 29 januari vindt de expertbijeenkomst ‘Economische coördinatie in de Europese Unie’ plaats van 15.00 - 17.00 in De Balie. De hoofdspreker is Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep.

Achtergrond

Sinds de eurocrisis is de rol van de Europese Commissie in de analyse en beoordeling van het economische en begrotingsbeleid van lidstaten sterk gegroeid. Waar Olli Rehn begon met een sterk imago als onafhankelijke begrotingscommissaris, is hij nu opgevolgd binnen de Juncker Commissie door Pierre Moscovici als de nieuwe begrotingscommissaris en Valdis Dombrovskis als de vice-president voor de Euro en Sociale Dialoog. Deze wisseling van de wacht vormt een goed moment om tijdens een expertbijeenkomst zowel terug als vooruit te blikken op de economische coördinatie in de Europese Unie.

Programma

Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep) duidt in een keynote speech de ins-and-outs van het Europees Semester. Met Servaas Deroose (Plaatsvervangend Directeur-Generaal voor Economische en Financiële Zaken, Europese Commissie) en Hans Vijlbrief (Thesaurier-generaal van het Ministerie van Financiën) kijken we vanuit Europees en Nederlands perspectief terug naar de successen en mislukkingen van het Semester.

Paul Tang (Europarlementariër PvdA), Mark Verheijen (Tweede Kamerlid VVD), Michèle de Waard (journalist Het Financieele Dagblad) en Sheila Sitalsing (columnist Volkskrant) bediscussiëren het democratisch gehalte van het Europees Semester en de verslaglegging hierover in de media. De bijeenkomst wordt geleid door Adriaan Schout, Coördinator Europa van het Clingendael instituut.

In gesprek over Europees beleid

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Clingendael en &Maes in opdracht van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. De bijeenkomst maakt deel uit van een reeks, waarmee de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland met experts in gesprek gaat over Europees beleid. Het programma is daarom zeer interactief en laat veel ruimte voor één-op-één vragen van het publiek aan de sprekers.

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze link. Voor vragen over de bijeenkomst kunt u terecht bij Floor Eizema (020-2621220 / floor@en-maes.nl). Deelname geschiedt op basis van bevestiging door de organisatie.


1.

Instituut Clingendael

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator i.

2.

Meer over...