High Level Meeting Cyber Security, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 12 mei 2016 - 13 mei 2016
plaats Amsterdam
locatie Europagebouw Marineterrein ): Toon locatie
aanwezigen K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff i e.a.
organisatie Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i

Een open en veilig internet is van groot belang. Om de cyberveiligheid te verbeteren zet Nederland tijdens het EU-voorzitterschap niet alleen in op de dialoog met overheden, maar juist ook met de bredere ICT-gemeenschap zoals het bedrijfsleven en experts. Op 12 en 13 mei 2016 organiseert het Ministerie van Veiligheid en Justitie daarom in het kader van het EU-voorzitterschap een hoogambtelijke bijeenkomst over cybersecurity met vertegenwoordigers van EU-lidstaten. Deze High Level Meeting Cyber Security ‘Enabling partnerships for a digitally secure future for the EU’ vindt plaats in Amsterdam. De bijeenkomst wordt op 12 mei om 09.30u geopend door staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Het doel van de bijeenkomst is om met diverse partners te kijken naar goede voorbeelden op het gebied van cybersecurity. Daarnaast worden er discussies gevoerd ver toekomstige ontwikkelingen om de Europese samenwerking te versterken. De bijeenkomst wordt interdisciplinair opgezet op verschillende relevante thema’s, zoals publiek-private samenwerking, ‘Internet of Things’ en onderwijs. Er is aandacht voor het CSIRT-netwerk en de Europese netwerk- en informatiebeveiliging (NIB)-richtlijn die naar verwachting nog tijdens het Nederlandse voorzitterschap ondertekend wordt.

Daarnaast wordt op 12 mei het ‘Coordinated Vulnerability Disclosure Manifesto’ ondertekend door meer dan 30 private partijen. Met het ondertekenen van het Manifesto committeren de private partijen zich aan het invoeren van beleid voor ‘coordinated vulnerability disclosure’. In Nederland staat dit beter bekend als Responsible Disclosure: het verantwoordelijk wijze melden en afhandelen van kwetsbaarheden in informatiesystemen en (software)producten). De initiatiefnemers van het Manifesto zijn Rabobank en het CIO-platform.

De pers is op 12 mei van harte welkom bij de volgende programmaonderdelen (Locatie: Europagebouw Marineterrein te Amsterdam):

09.30- 10.00u Opening conferentie door Staatssecretaris Dijkhoff met ‘special guest’ met aansluitend mogelijkheid om vragen van media te beantwoorden.

10.00 - 11.30u ‘Scenario-based policy discussion’ waarbij aan de hand van een fictief crisisscenario een discussie plaats vindt met de aanwezigen over de toekomst van cybersecurity in de EU en lidstaten.

16.00 - 16.20u Ondertekenen ‘Coordinated Vulnerability Disclosure Manifesto’ door diverse private internationale partijen

16.20 - 17.00u Afsluiting dag 1

  • Ms. Jaya Baloo, Chief Information Security Officer KPN.
  • Ms. Patricia Zorko, plv. Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid


1.

Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL)

Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervulde Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie i. Prioriteiten waren: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei, en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren. Nederland kreeg als voorzitter verder te maken met de migratiecrisis en het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU.

Tijdens het EU-voorzitterschap zat Nederland de vergaderingen van de Raad voor en nam Nederland het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Ook behartigde Nederland de belangen van de lidstaten bij onderhandelingen met de andere Europese instellingen over nieuwe regelgeving.

2.

Meer over...