Groot belang bij een stabiel en welvarend Oekra´ne - Politieke monitor

Politieke monitor
Dinsdag 31 maart 2020
kalender

Groot belang bij een stabiel en welvarend Oekra´ne

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloemái, gepubliceerd op woensdag 9 maart 2016, 14:07.

Het referendum over het associatieverdrag met Oekra´ne zou ook echt dßßr over moeten gaan. We hebben simpelweg een groot belang bij een stabiel en meer welvarend buurland aan de oostgrens van de Europese Unie. En dat is wat het verdrag beoogt.

Dit schreef ik vandaag in een opiniestuk in NRC Next.

Voor veel mensen is Oekra´ne ver weg maar Kiev ligt slechts op 2000 kilometer, dichterbij dan een EU-hoofdstad als Lissabon. Oekra´ne is na Turkije ons grootste buurland. Het grenst aan vier EU-landen: Polen, Slowakije, Hongarije en RoemeniŰ. Het is een van de armste landen van Europa, na GeorgiŰ en MoldaviŰ. Ook met hen sloten we eerder associatieakkoorden. Het land staat er slecht voor en de stabiliteit is kwetsbaar.

De bevolking heeft duidelijk gemaakt dat ze verdere samenwerking met de Europese Unie wil. Die samenwerking, uitgewerkt in het akkoord, gaat vooral over economisch herstel en het opbouwen van een rechtsstaat.

Niet alleen de bevolking van Oekra´ne heeft een groot belang bij het aanpakken van corruptie en misdaad, bij het op gang helpen van de economie, bij een goed bestuur van Oekra´ne, maar ook haar Europese buren. En daar gaat dit verdrag over.

De fase waarin Oekra´ne zit, maakt duidelijk dat zij geen lid van de Europese Unie kan worden. De Unie heeft belang bij stabiliteit, binnen en buiten haar grenzen.

En juist daaraan schiet het momenteel tekort. Het sterker en stabieler maken van Oekra´ne is een gezamenlijk belang. Het akkoord regelt daarom samenwerking op uiteenlopende terreinen als economie en handel, veiligheid, terrorisme en migratie.

Los van dit akkoord wordt Oekra´ne financieel ondersteund door de internationale gemeenschap. De meeste steun komt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat daarvoor ingrijpende hervormingen afsprak met Oekra´ne. Als deze worden doorgevoerd, kan Oekra´ne circa 15,5 miljard euro lenen. Daarnaast komt 1,8 miljard van de Europese Unie. Van Nederland wordt daarvoor geen extra bijdrage gevraagd.

Andere landen, waaronder de VS, China, Japan, en Canada hebben ook rechtstreeks financiŰle steun toegezegd. Nederland zit daar niet bij.

Het enige wat nu van Nederland wordt gevraagd is akkoord te geven op ondersteuning van een groot en kwetsbaar buurland, waar de internationale gemeenschap ons al in is voorgegaan. Een land dat in potentie een belangrijke handelspartner kan worden voor haar buren. En in ieder geval een land dat, met onze hulp, de kans heeft een veilige, democratische rechtsstaat te worden die op eigen benen kan staan. En dat is zeker ook in ons belang in een tijd waarin de instabiliteit en onveiligheid om ons heen toeneemt.