Nederland gidsland in de transitie van voedselsystemen?, Amsterdam

datum 13 mei 2017 11:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen F. (Felix) Rottenberg i, M.A.E. (Marc) Calon e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: It's the food, my friend!

De slotzaterdag van deze 8ste jaargang landbouw- en voedseldialogen met als hoofdthema 'De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord'. We zoeken naar verbindingen tussen vernieuwers en enkele grote mainstream spelers in een actief dialoog met de zaal. Een zoektocht naar de transitie richting een gezond, duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem - met een evenwicht tussen menselijke behoeften en de draagkracht van de aarde. De klimaatproblematiek is hierin een changemaker.

Nederland geldt internationaal als agrarisch gidsland. Het kabinet heeft de ambitie uitgesproken dat Nederland ''over vijf tot tien jaar de onbetwiste koploper is in veilige, gezonde en duurzame voeding en een duurzame land- en tuinbouw.'' We zijn 's werelds tweede exporteur van landbouwproducten, waaronder bloemen, pootaardappelen, zaden, groenten, vlees en zuivel. Daarnaast zijn we een grote speler in apparatuur zoals melkrobots en vooral ook in kennis. Uit alle werelddelen komen studenten naar Wageningen.

Maar hoe houdbaar is deze exportpositie? De globalisering stagneert, er is meer concurrentie uit het buitenland en er zijn twijfels gerezen of Nederland wel in de goede richting gidst. Hoe zorgen we dat Nederland een echt gidsland wordt in de wereldwijde transitie? Moet de landbouw bijvoorbeeld niet veel meer bijdragen aan bodemherstel en klimaat door CO2 als organische stof in de bodem op te slaan? En in hoeverre kunnen we vlees vervangen door plantaardig voedsel?

We gaan in gesprek met enkele belangrijke spelers en vernieuwers, waarbij de zaal kan meediscussiëren en stemmen over stellingen.

Inclusief lunch en proeverij van ‘vegetarisch vlees’.

In de lunchpauze kunt u ook uw ‘voedselafdruk’ laten berekenen door het Voedingscentrum

Sprekers:

Marc Calon, voorzitter Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland over de rol van Nederlandse agrariërs in de transitie.

Berry Marttin, lid raad van bestuur van de Rabobank, een leidende financier van landbouw en voedselproductie wereldwijd, over de gidsrol van Nederland voor de landbouw wereldwijd.

Catharinus Wierda, Solidaridad, economische ontwikkeling en climate smart zuivel in ontwikkelingslanden.

Jaap Korteweg, Vegetarische Slager, over de transitie van dierlijk naar plantaardig voedsel in de praktijk.

Pieter Jelle Beers, HAS Hogeschool Den Bosch, over transitiemodellen.

Annechien Ten Have, vernieuwende varkenshouder, akkerbouw en biogasboer in Groningen.

Lizelore Vos, biodynamisch akkerbouw in de Noordoost Polder.

Dit evenement is rond 16.00 uur afgelopen.

Gespreksleider: Felix Rottenberg

Organisatie: Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor landbouw en Milieu, Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds en Felix Rottenberg in samenwerking met de Rode Hoed. Partner: Youth Food Movement


1.

Meer over...