Werken in de platformeconomie, Amsterdam

datum 14 september 2017 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal kleine zaal
aanwezigen M.L. (Mei Li) Vos i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Je huis verhuren via Airbnb, schoonmaken via Helpling of eten bezorgen via Deliveroo, UberEATS of Foodora; steeds meer Nederlanders verdienen geld via zogenaamde digitale platformen. Voor starters, studenten en bijklussers zijn het gewillige baantjes, maar er wordt ook fulltime voor dergelijke platforms gewerkt. Welke arbeidsovereenkomst hebben deze freelancers? Hoe zit het met zaken als het minimumloon, stakingsrecht en verzekeringen? Worden zij wel beschermd tegen uitbuiting en slechte werkomstandigheden? We gaan in gesprek met Frederik Söderqvist van de Zweedse Vakbond Unionen. Hij pleit voor digitale richtlijnen en spoort vakbonden aan om het op te nemen voor zelfstandig werkenden in de platformeconomie. Wat vinden Nederlandse vakbonden hiervan en hoe kijken platformen zelf naar zo’n digitale richtlijn?

Met onder anderen

Fredrik Söderqvist

Zweedse vakbond Unionen

Ronald Egas

CEO Werkspot

Floyd Sijmons

Mede-oprichter Helpling

Mei Li Vos

Voormalig Tweede Kamerlid PvdA, oprichter Alternatief voor Vakbond

Martijn Arets

Crowd Expedition

Johan Zwemmer

arbeidsjurist

Josien van Breda

Directeur FNV Zelfstandigen

Frisia Donders

SMart

Sacha Conchin

ex-freelancer bij Deliveroo en mede-oprichter Molenbike

Deel van dit programma is in het Engels.

Platformen zijn de toekomst

Volgens econoom en vakbondsman Fredrik Söderqvist zijn platformen de toekomst. Daarom is het volgens hem tijd dat vakbonden zich gaan aanpassen aan de digitale revolutie op de arbeidsmarkt. Vanuit de Zweedse vakbond Unionen wil hij voorkomen dat de platformeconomie een mogelijkheid is om arbeidsovereenkomsten tussen werknemer en werkgever te omzeilen en zet hij zich in voor de rechten van freelancers in de ‘gig-economie’. Hij pleit onder andere voor een digitale richtlijn waarbij rekening wordt gehouden met werkdruk en werkomstandigheden. Dergelijke richtlijnen kunnen worden geïntegreerd in de software of algoritmes waarmee deze bedrijven werken. In Zweden zijn ze volgens hem al aardig op weg, maar hoe zit dat in Nederland?

Wat gaan we doen?

  • We beginnen met een introductie van platformexpert Martijn Arets. Hoe staat de Nederlandse platformeconomie ervoor en welke vraagstukken zijn er omtrent deze nieuwe ontwikkeling?
  • Vervolgens deelt Fredrik Söderqvist zijn visie op de digitalisering van de arbeidsmarkt. Wat moet er volgens hem aangepast worden aan de arbeidsvoorwaarden van freelancers in de platformeconomie?
  • Hij wordt opgevolgd door Frisia Donders. Zij is projectmanager bij SMart. Dit is een coöperatie die freelancers ondersteund bij administratieve zaken en zich op deze manier inzet voor sociale, economische, fiscale en juridische bescherming. Wat vindt zij van de visie van Söderqvist en wat moet er volgens haar gebeuren om freelancers in de platformeconomie te beschermen?
  • Daarbij gaan we ook in gesprek met Sacha Conchin. Hij werkte als fietskoerier voor zowel Take Eat Easy als Deliveroo, maar besloot om samen met een aantal andere initiatiefnemers een bezorgplatform op te richten die niet werkt met big data en algoritmes. Hieruit ontstond de coöperatie Molenbike. Hoe was het voor hem om een algoritme als baas te hebben? Waarom besloot hij een ander bezorgplatform op te richten en hoe gaan ze bij Molenbike om met de arbeidsvoorwaarden?
  • Vervolgens laten we twee directeuren van een digitaal platform aan het woord: Floyd Sijmons is mede-oprichter van het platform voor schoonmaakhulp Helpling en Ronald Egas is CEO van het klusplatform Werkspot. Zij gaan in gesprek met arbeidsjurist Johan Zwemmer.
  • Tot slot reageren de oprichter van Alternatief voor Vakbond Mei Li Vos en directeur van FNV Zelfstandigen Josien van Breda. Hoe kijken zij naar de rol van vakbonden en de ontwikkelingen in de platformeconomie?

Deze avond komt tot stand i.s.m. de Universiteit Utrecht als onderdeel van het thema “Instituties voor Open Samenlevingen”.

Lees meer

Eerder in Pakhuis de Zwijger

In december 2016 organiseerden we in Pakhuis de Zwijger ook een programma over de gig economie. Te gast waren onder andere de Groene-redacteur Casper Thomas en IISG medewerker Dennie Oude Nijhuis. Tijd voor een follow up en een discussie over de rol van vakbonden.>>

Een dag uit het leven van een Foodora koerier

Vrij Nederland - ‘This is Foodora, your shifts starts now.’ Yuki Kho wilde graag weten hoe het is om voor een algoritme te werken. Daarom stapte ze op de fiets voor Foodora. Zo’n algoritme bleek nog veel saaier dan een baas van vlees en bloed, en alom aanwezig bovendien.>>

Nederlandse platformeconomie groter dan gedacht

TNO - Uit een enquête naar de omvang van de platformeconomie in Nederland blijkt dat 2,2 miljoen mensen wel eens hebben geprobeerd om werk te vinden via digitale platformen. Daarmee is de platformeconomie in Nederland aanzienlijk, maar vergelijkbaar met andere Europese landen. Lees hier het rapport van TNO over de gevolgen voor de arbeidsmarkt.>>

Deliveroo vervangt alle koeriers in loondienst door zzp'ers

Onlangs heeft de directeur van Deliveroo Nederland aangekondigd alle werknemers in loondienst te vervangen voor zzp'ers. Volgens het bedrijf zorgt dit er voor dat 'de riders' meer loon overhouden en zelf kunnen bepalen wanneer ze willen werken. Vakantiegeld, pensioenopbouw en verzekeringen zijn daarmee verleden tijd.

Eerlijk delen. Waarborgen van publieke belangen in de deeleconomie en de kluseconomie

Rathenau Instituut - De deeleconomie genereert werkgelegenheid, stimuleert ondernemerschap en innoveert bestaande sectoren. Tegelijkertijd zet de opkomst van online deelplatformen publieke waarden onder druk, zoals consumentenbescherming, openbare orde en privacy. Lees hier het rapport van het Rathenau Instituut.>>

Precarious couriers are leading the struggle against platform capitalism

p2p foundation - Onder freelancers in de platformeconomie ontstaat inmiddels protest tegen de arbeidsvoorwaarden. In verschillende landen zijn zelfs al vakbonden opgericht die zich inzetten voor rechten van werknemers. Lees hier hoe het protest is ontstaan en tegen welke uitdagingen de beweging aanloopt.>>


1.

Meer over...