Raad Buitenlandse Zaken, 10/11/2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 10 november 2017.

Livestreaming

Livestreaming

10 november 2017

15:30 Persconferentie (Handel)

Planning onder voorbehoud

Vrije en eerlijke handel met de Mercosur

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken (Handel) op 10 november 2017 in Brussel

Voornaamste resultaten

Betrekkingen met belangrijke handelspartners

De Raad maakte de balans op van de lopende handelsbesprekingen met Mexico en de Mercosur. De ministers gaven hun steun aan de doelstelling van het bereiken van ambitieuze en evenwichtige overeenkomsten inzake de belangrijkste openstaande kwesties in de nabije toekomst, en waren verheugd over de toegenomen dynamiek in de besprekingen. Zij benadrukten tevens hun prioriteiten in de aanloop naar de komende cruciale stappen in het proces.

"Latijns-Amerika is een belangrijke politieke en economische partner van Europa. Wij streven ernaar spoedig verreikende en tot wederzijds voordeel strekkende handelsovereenkomsten met de Mercosur en Mexico te sluiten", verklaarde Urve Palo, minister van Handel van Estland, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt. "Naar mijn mening is een politiek akkoord nu binnen bereik, maar wij moeten ervoor zorgen dat de nieuwe handelsmogelijkheden evenwichtig en op lange termijn voordelig voor de EU-economie zullen zijn."

Tijdens de lunch bespraken de ministers ook de stand van zaken betreffende de afronding van de economische partnerschapsovereenkomst met Japan, naar aanleiding van het op 6 juli 2017 bereikte politiek akkoord.

Webpagina van de Raad over handelsovereenkomsten

Voorbereiding van de ministeriële WTO-conferentie in Buenos Aires

De Raad werd geïnformeerd over de stand van de voorbereidingen voor de 11e ministeriële conferentie van de WTO, die zal plaatsvinden van 10 tot en met 13 december in Buenos Aires.

De ministers wezen erop dat het belangrijk is de centrale rol van de WTO in het multilaterale handelsstelsel te behouden, en dat de EU moet werken aan een substantieel en evenwichtig resultaat van de ministeriële conferentie. Zij bespraken de prioriteiten die de EU moet nastreven in Buenos Aires en beoordeelden de mogelijke resultaten voor de vergadering in Buenos Aires zelf, of voor opname in een toekomstgerichte agenda die de WTO-leden kunnen nastreven.

11e ministeriële conferentie van de WTO Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Handelsbeginselen van de WTO Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Informatie over de zitting

Raad Buitenlandse Zaken (Handel)

Zitting nr. 3573

Brussel

10 november 2017

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 10 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Buitenlandse Zaken, 10 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 10 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers