Thema-avond orgaandonatie: documentaire en debat met Pia Dijkstra, Rotterdam

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 januari 2018 20:00
plaats Rotterdam
locatie Erasmus MC Wytemaweg 80 3015 CN Rotterdam Gebouw Fe Onderwijsruimte 39 Toon locatie
aanwezigen P.A. (Pia) Dijkstra i e.a.
organisatie Democraten 66 (D66) i

Pia Dijkstra heeft drie patiënten geïnterviewd die wachten op een orgaandonor. Deze documentaire wordt vertoond in het Erasmus MC, waarna er een debat plaatsvindt. U bent van harte uitgenodigd, hieronder staat hoe u zich kunt aanmelden.

Waarom?

In de discussie rondom orgaandonatie staat vaak de potentiële donor centraal en de vraag of het recht op zelfbeschikking van de donor voldoende is geborgd. Het recht op gezondheidszorg en het grote tekort aan organen waardoor jaarlijks vele patiënten overlijden, blijft daarmee soms onderbelicht. Daarom willen we op deze avond het verhaal van deze patiënten te vertellen.

Wat doet het met je wanneer je op de wachtlijst staat voor orgaandonatie, en alleen met een nieuw orgaan beter kan worden? Wat voor effect heeft dat op je omgeving? Hoe ziet je dagelijks leven eruit? Over dit thema heeft D66 een documentaire gemaakt.

Pia Dijkstra heeft hiervoor drie patiënten geïnterviewd. Patricia van Corven staat op de wachtlijst voor nieuwe longen, Wendy Manders heeft een nieuw hart nodig, en Jeroen Beumer heeft een levertransplantatie gehad. Tijdens de avond willen we deze documentaire laten zien, en hierover met experts en het publiek in debat gaan.

Tijdens de avond zullen in iedere geval de volgende thema’s aan de orde komen:

  • De impact die het wachten op een donororgaan heeft op individuele patiënten en hun naasten.
  • Het feit dat iedereen op een gegeven moment te maken zou kunnen krijgen met orgaanfalen. De kans om ooit een orgaan nodig te hebben, is groter dan de kans ook na overlijden donor te wórden. Het thema gaat dus iedereen aan.
  • Alleen gezamenlijk en met de bereidheid om te doneren kunnen we het tekort aan donororganen verminderen.

We hopen dat u bij deze speciale avond aanwezig zou willen zijn, om de documentaire te zien en met elkaar over deze thema’s in gesprek te gaan.

Wanneer: Maandagavond 22 januari

Tijd: 20.00 -22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Locatie: Erasmus MC, Wytemaweg 80, 3015 CN, Rotterdam, Gebouw Fe, Onderwijsruimte 39

Routebeschrijving

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: h.abbink@tweedekamer.nl, met in de titel ‘thema-avond orgaandonatie’

22 januari

20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Erasmus MC

Wytemaweg 80

3015 CN Rotterdam

Gebouw Fe

Onderwijsruimte 39


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten i. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i.

D66 haalde bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 9 zetels, 15 minder dan in 2021. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer. Er zit één Nederlands lid namens D66 in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...