Symposium ‘Over medische ethiek gesproken’: de mens en zijn DNA, Rotterdam

Erasmusbrug in Rotterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 8 juni 2018 15:15
plaats Rotterdam
locatie Erasmus MC Wytemaweg 80, Gebouw Fe Toon locatie
aanwezigen P.A. (Pia) Dijkstra i e.a.
organisatie Democraten 66 (D66) i

De biomedische technologie zit in de lift. Met de ontdekking van DNA knip-en-plak techniek CRISPR/cas9 zijn de potentiële mogelijkheden om zeer gericht het menselijk genoom te wijzigen, flink uitgebreid.

De biomedische technologie zit in de lift. Met de ontdekking van DNA knip-en-plak techniek CRISPR/cas9 zijn de potentiële mogelijkheden om zeer gericht het menselijk genoom te wijzigen, flink uitgebreid. Welke kansen biedt die technologie? Wat zijn de ethische valkuilen en grenzen met betrekking tot de maakbaarheid van de mens die het met zich meebrengt? Mogen we naast ziektes genezen ook mensen ‘verbeteren’? En nu we zo ingrijpend kunnen sleutelen aan de mens, is het ook de vraag wat ‘de mens’ eigenlijk is?

Op vrijdag 8 juni van 15:15 tot 17:00 (inloop 14:45) organiseert de Van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66, een symposium in het kader van het verschijnen van de bundel Over medische ethiek gesproken. Bespiegelingen op leven, levenseinde en zorg. In deze essaybundel verkent de Mr. Hans van Mierlo Stichting de medische ethiek. Auteurs belichten daarom vanuit verschillende wetenschappelijke en levensbeschouwelijke perspectieven concrete vraagstukken rond biomedische technologie, het levenseinde en kosten en grenzen in de zorg. Onder meer de wetenschappelijke bureaus van de ChristenUnie en SGP leverden een bijdrage, net als het Rathenau Instituut en wetenschappers verbonden aan onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Dit symposium staat de biomedische technologie centraal, zoals CRISPR. Deze middag zal een eerste exemplaar van de bundel worden overhandigd aan Tweede Kamerlid voor D66 Pia Dijkstra. Met o.a. hoogleraar ethiek en biomedische innovatie Annelien van Bredenoord, bioloog en hoogleraar humane voortplantingsgeneeskunde Sjoerd Repping en filosoof en publicist Marcel Zuijderland gaan we over bovenstaande thematiek in gesprek.

Locatie: Erasmus MC, Wytemaweg 80, 3015 CN, Gebouw Fe. Klik hier voor een routebeschrijving.

U kunt zich hier aanmelden.

8 juni

15:15 uur

Erasmus MC

Wytemaweg 80

3015 CN, Gebouw Fe


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten i. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i.

D66 haalde bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 9 zetels, 15 minder dan in 2021. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer. Er zit één Nederlands lid namens D66 in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...