GroenLinks wil Haaien Actie Plan (HAP) voor bescherming Caribische haai

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 1 november 2018.

Groenlinks wil dat Nederland een Haaien Actie Plan (HAP) maakt en een jaarlijks budget van 1 miljoen euro vrijmaakt voor de bescherming van de Caribische natuur.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) publiceerde deze week een rapport waaruit blijkt dat het aantal wilde dieren sinds 1970 met gemiddeld 60% gedaald is. Daarom verdienen ook de haaien in het Caribisch gebied van het Nederlands Koninkrijk rondzwemmen bescherming. Momenteel is er te weinig geregeld voor de 25 haaiensoorten die daar voorkomen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Laura Bromet: ‘Het zijn onze haaien die naar de haaien gaan. Wilde dieren zijn waardevol en prachtig. Deze dieren verdienen actieve bescherming, ze zijn een onmisbaar onderdeel van het ecosysteem. Maar daar is wel een actieplan, geld en politieke wil voor nodig.’

Het wettelijk verplichte Natuurbeheerplan BES Eilanden is al in 2017 verlopen en sindsdien gebeurt er weinig om de natuur te beschermen. In 2015 is door toenmalig staatssecretaris Dijksma een haaienreservaat ingesteld in de wateren van Bonaire en Saba . Onlangs is een deel van Sint Eustatius daaraan toegevoegd door minister Schouten. Toch doet Nederland niets om de beesten in het haaienreservaat te beschermen waardoor het gebied alleen op papier beschermd is. Er is geld nodig voor onderzoek, voor salaris en bootjes voor wildliferangers. Ook moeten er met de plaatselijke vissers afspraken gemaakt worden.