Luister naar slachtoffers seksueel geweld

Met dank overgenomen van A.H. (Attje) Kuiken i, gepubliceerd op dinsdag 18 december 2018.

Seksueel geweld is iets dat je overleeft. Zo zeggen veel slachtoffers dat. Verkrachting en aanranding zijn gruwelijke misdrijven die de slachtoffers vaak nog jaren achtervolgen. Deze slachtoffers willen gehoord worden. Dat er aandacht is voor hun zaak en dat de politie niet rust voordat de dader achter slot en grendel zit. Maar zo gaat het niet altijd.

Al enige tijd heb ik contact met Sylvia uit Hoorn. Op 28-jarige leeftijd werd zij na een avondje stappen aangerand en bestolen. Aangiftes leverden niks op, waarnaar ze besloot de dader zelf op te sporen. Dat lukte, ook omdat de dader haar telefoon had gestolen. Ik heb Sylvia leren kennen als een ontzettend moedige vrouw. Mede dankzij haar actie is de dader inmiddels gestraft en het land uit gezet. Maar dit is natuurlijk niet hoe het hoort te gaan.

Daarom heb ik samen met GroenLinks de minister gevraagd om een uitgebreid onderzoek naar de vraag of slachtoffers van zedenmisdrijven wel voldoende worden gehoord. Ik ben dan ook blij dat de inspectie voor Justitie en Veiligheid heeft toegezegd voor dit onderzoek slachtoffers uit Den Haag, Rotterdam, Oost-Nederland, Zeeland/West-Brabant en Limburg gaat vragen naar hun ervaringen.

Ik heb, samen met GroenLinks, de minister gevraagd om een uitgebreid onderzoek naar de vraag of slachtoffers van zedenmisdrijven wel voldoende worden gehoord.

We moeten lessen trekken uit de geschiedenis van Sylvia. Je wil zeker zijn dat slachtoffer gehoord worden en dat de daders hun verdiende straf krijgen. De pijn van wat gebeurd is kunnen we nooit meer wegnemen, maar slachtoffers hebben behoefte aan onze steun. We moeten hen laten weten dat ze er niet alleen voor staan, zoals Sylvia wel stond. Daar hebben ze recht op.