Joint EP/EC press point European Labour Authority - Politieke monitor

Politieke monitor
Woensdag 8 april 2020
kalender

Joint EP/EC press point European Labour Authority

Berlaymontgebouw
datum 12 februari 2019 - 12:15
plaats Lobby set - 11.45-12.10
locatie Strasbourg Toon locatie
zender EbS
aanwezigen J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, M.L.P. (Marianne) Thyssen i e.a.
organisatie Europese Commissie (EC) i

Program:

Joint Press point by Jeroen LENAERS (EPP,NL) and by Marianne THYSSEN, Member of the EC in charge of Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility


1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen i' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) i over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...