Actualiteitendebat: EU en machtsverhoudingen, take back control?, Den Haag

MI logo

Bron: Daniel Buescher

Afgelopen zomer is er veel gebeurd binnen de Europese Unie: er is onder andere een nieuw Parlement geïnstalleerd en er zijn topfuncties verdeeld. Ook zijn de hoorzittingen van de beoogde Eurocommissarissen nog in volle gang. Welk effect heeft dit op de machtsverhoudingen binnen Europa? En wat is de invloed van het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk op de verhoudingen?

Daarnaast zorgen globale ontwikkelingen, zoals Trumps handelsoorlog, de positie van China en spanningen in het Midden-Oosten, ervoor dat de Unie moet nadenken over haar internationale positie. Waar staat Europa nu op het wereldtoneel?

Sprekers

Rem Korteweg i, senior onderzoeker bij Instituut Clingendael en deskundige op het gebied van Europees extern beleid, leidt het debat in. Korteweg neemt ook deel aan het panel, samen met Stéphane Alonso i, EU correspondent bij NRC, Renske Leijten i, Tweede Kamerlid voor de SP en Bram van Oijk i, Tweede Kamerlid voor GroenLinks i. Kees Boonman i is moderator.

Praktische informatie en aanmelden:

  • Wanneer: woensdag 6 november, 17:15 - 18:30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem van het Montesquieu Instituut

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...