Europa moet direct ingrijpen bij situatie aan de Griekse grens

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 2 maart 2020.

De situatie aan de Grieks-Turkse grens is onacceptabel. Duizenden vluchtelingen worden hardhandig geweigerd om asiel aan te vragen in Europa. Volgens verschillende bronnen is een Syrische man om het leven gekomen door verwondingen die hij opliep door toedoen van Griekse autoriteiten. Europarlementariër Tineke Strik eist dat de Europese Commissie direct ingrijpt om toegang tot asiel te verzekeren en onderzoek instelt naar het gebruik van geweld tegen vluchtelingen aan de grens.

Strik: “Erdogan probeert Europa te chanteren. Hierop moeten we een gezamenlijk Europees antwoord hebben. Het blokkeren van vluchtelingen door Griekenland verergert de situatie alleen maar. Mensenlevens staan op het spel, we kunnen niet blijven wegkijken."

Deze week komen de Europese ministers van asiel en migratie in een spoedzitting bijeen om de situatie aan de Griekse grens te bespreken. Strik eist van de Europese ministers dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en asielaanvragen overnemen van Griekenland. De Europese Commissie moet daarnaast grondig onderzoek instellen naar het gebruik van geweld door de Griekse autoriteiten.