Coronamaatregelen voor studenten

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2020.

Colleges, practica, stages en uitwisselingen. Veel van de gebruikelijke onderwijsvormen gaan nu niet door. Daarnaast zijn bijbaantjes op dit moment erg onzeker. Daarom zet D66 zich in om meer duidelijkheid te krijgen voor studenten.

Onderwijs

Het onderwijs wordt zoveel mogelijk op afstand aangeboden. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 6 april. Docenten doen op dit moment hun best om onderwijs, bijvoorbeeld colleges, online te organiseren. Opleidingen zoeken naar alternatieven en andere passende oplossingen om studievertraging te voorkomen voor studenten die door de coronamaatregelen hun stage of uitwisseling hebben moeten onderbreken.

Aankomende studenten

Veel (aankomende) studenten kunnen vanwege corona niet deelnemen aan activiteiten zoals een selectiedag of de studiekeuzecheck. Hiervoor moet de hogeschool of universiteit voor een andere mogelijkheid zorgen.

Studenten in het buitenland

Nederlandse studenten die voor een stage of studie in het buitenland zijn, moeten de lokale maatregelen in acht nemen. Als studenten hulp nodig hebben om terug te keren, kunnen ze allereerst contact opnemen met de eigen onderwijsinstelling of reisverzekeraar. Eventueel is ook de ambassade 24/7 telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ook via WhatsApp bereikbaar op het nummer +31 682 387 796 of op Twitter via @24/7BZ.

Bijbanen behouden

Studenten werken vaak op 0-urencontracten of werken parttime. Door de maatregelen die worden genomen tegen het coronavirus, hebben veel ondernemers veel minder werk of zijn zelfs gesloten. Dat maakt het lastig om het loon van medewerkers te blijven betalen. Om ervoor te zorgen dat deze werkgevers niet hun medewerkers hoeven te ontslaan, gaat de overheid tot 90% van de loonkosten overnemen van bedrijven die worden getroffen. En dat gebeurt meteen, niet pas na een paar weken. Dat geldt ook voor de werknemers die op oproepbasis of met een nulurencontract werken. Hiervoor zijn in ieder geval voor de komende drie maanden miljarden euro’s beschikbaar gesteld. Zo kunnen mensen hun baan behouden en hoeven zij hun rechten op een werkloosheidsuitkering niet te gebruiken. Als het straks weer beter gaat, kunnen deze mensen dan snel weer aan de slag.

Studiefinanciering en terugbetalen

Terugbetalers kunnen als dat nodig is de terugbetaling tijdelijk stopzetten. Bekijk deze pagina op de website van DUO voor meer informatie over de aflosvrije periode. De voorwaarden van de studiefinanciering, zoals de leenmogelijkheden, en het terugbetalen blijven onveranderd.