Cornelis Visser: Blij met nieuwe controleverordening visserij

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op woensdag 22 april 2009.

De controles op gevangen vis worden op een andere, eerlijker leest geschoeid. Vooral Nederlandse vissers hebben hier belang bij. Deze ontwerpverordening van de Europese Commissie is vandaag door het Europees Parlement goedgekeurd.

Het eigen rapport van CDA-Europarlementariër Cornelis Visser over de technische maatregelen voor de visserij is vandaag ook aangenomen. Cornelis Visser: "Ik ben blij dat hierin het gebruik van de pulskor voor de Nederlandse boomkorvisserij wordt toegestaan."

Cornelis Visser: "De oude controleverordening was te complex en voor meerdere uitleg vatbaar. Er was een groot verschil tussen de lidstaten wat betreft de controle inspanningen en de hoogte van de sancties. Dit leidde tot oneerlijke concurrentie tussen de vissers. Er is inmiddels een overkoepelende Europese Controledienst opgezet die toezicht gaat houden op de controles die de lidstaten op zee uitvoeren. In het verleden werd veel geklaagd over partijdigheid bij de controles door diensten van andere lidstaten ten nadele van Nederlandse vissers. De Europese Controledienst kan met deze nieuwe verordening deze ongelijke behandeling juridisch aanpakken.