JOVD: problemen voor mensen oplossen > Populistisch papagaaien

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op donderdag 25 april 2024.

Mauk Bresser • 25 april 2024

Het politieke debat hoort gevoerd te worden op basis van feiten en onderbouwde aannames. Alleen zo kunnen we een beter Nederland creëren. De JOVD is geschokt van het artikel van Trouw waaruit blijkt dat de partijleider van de VVD, Dilan Yeşilgöz, de hoge nareiscijfers verzonnen heeft. De JOVD is klaar met de politiek gedreven op onderbuikgevoelens, waar feiten de deur uit gezet worden om een paar procent meer kiezers mee te winnen. Waar heeft dat ons gebracht? Naar de val van een kabinet waar het beleid nét zichtbaar van werd, en een maandenlang durende formatie waar de kans op succes minimaal is.

Mauk Bresser, voorzitter van de JOVD, betoogde eerder al in het NRC dat de VVD haar ideologische veren weer moet laten zien: “De partij speelt in op het onderbuikgevoel, niet op de liberale waarden waar de VVD voor hoort te staan.” De tactische keuzes van de VVD het afgelopen jaar zijn doordrenkt van pragmatisme en missen enige ideologische kleur. Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen. Een politiek waar politici niet de feiten aandikken om politiek gewin. Mauk Bresser: “Het imiteren van de populistische partijen met feitenvrije onderbuikpolitiek heeft er enkel toe geleid dat kiezers voor het origineel gaan, namelijk de PVV.” Politici moeten de problemen waar Nederland onderkennen, niet verzinnen om een Haags trucje uit te voeren.

Yeşilgöz kan juist nu met de VVD in de formatie aan de slag met onderwerpen die het liberalisme nodig hebben, zoals (vestigings)klimaat, internationale veiligheid en gezonde overheidsfinanciën. Mauk Bresser: “Migratie moet worden beperkt, maar je krijgt geen grip op migratie met een tunnelvisie op asiel. Het uitroepen van een nationale asielcrisis lost de bestaande problemen van burgers niet op, en maakt van de meest kwetsbare groep een zondebok. Bovendien staat Nederland internationaal voor lul met dit soort populistische flauwekul. Binnen de EU is Nederland namelijk een middenmoter wat betreft asielaanvragen per hoofd van de bevolking.”

Als JOVD hebben wij nog vertrouwen in Yeşilgöz. De eerste jaren van Rutte bestonden ook uit verschillende fouten. Yeşilgöz is nu nog geen jaar onderweg, en heeft al meermaals op scherp gestaan. Als de onderbuikgevoelens plaatsmaken voor liberalisme geniet Yeşilgöz ons vertrouwen. Binnen de VVD is er een stevige koerswijziging nodig: terug naar de liberale waarden waar de partij ooit voor ontstaan is.